U Beogradu će biti izrađen prvi srpski satelit: Ovo je glavni zadatak (FOTO)
Foto: Beograd.rs

GRADSKE AKTUELNOSTI

U Beogradu će biti izrađen prvi srpski satelit: Ovo je glavni zadatak (FOTO)

Na projektu „Mozaik” učestvuje više institucija

Objavljeno:

U Beogradu će biti izrađen prvi srpski satelit koji će imati za cilj snimanje rendgenske aktivnosti Sunca.

Izrada satelita radi se u okviru projekta „Mozaik”, a on će biti pušten u orbitu 2025. godine. Osnovni zadatak prvog srpskog satelita biće da posmatra Sunce.

„Treba napomenuti da nema puno podataka o Suncu u tom rendgenskom domenu, mi smo pronašli jedan deo posmatračke aktivnosti Sunca koji nije dovoljno dobro pokriven i istražen. Mi se nadamo da će nakon prikupljanja podataka biti i nekih naučnih radova koji će se baviti ovom temom”, navodi Milan Stojanović, Rukovodilac projekta „Mozaik”.

Cela izjava Milana Stojanovića, rukovodioca projekta „Mozaik” nalazi se u videu ispod.

Stojanović je istakao i da je važno da satelit ode u orbitu krajem 2025. ili početkom 2026. godine, jer će Sunce tada biti blizu maksimuma svoje aktivnosti, a za istraživanje je potrebno da se snimi njegovo zračenje nakon dostignutog maksimuma.

PR
foto: Beograd.rs

Prvi srpski satelit pripada nanosatelitima i ima dimenziju 10x10x10 cm, zbog čega je u nauci poznati kao „kjubsat”. Težina satelita će biti oko jedan i po kilogram, a pravi ga Astronomska opservatorija u saradnji sa fakultetima Beogradskog univerziteta.

„Na projektu „Mozaik” učestvuje više institucija. Astronomska opservatorija i astronomi sami verovatno ne bi mogli sami da dizajniraju i naprave jedan ovakav projekat. Zbog toga smo mi stupili u jednu lepu saradnju sa fakultetima Univerziteta u Beogradu, radi se o Mašinskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu i Matematičkom fakultetu. Pored njih imamo i Institut „Mihajlo Pupin”, dodaje Stojanović.

PR
foto: Beograd.rs

Projekat „Mozaik” realizuje Jedinica za kosmička istraživanja i tehnologije Astronomske opservatorije i prvi je projekat ove vrste u Srbiji, zbog čega predstavlja veliki iskorak za našu nauku

Bonus video:

01:02

Kineski satelit otkrio najsjajniji gama zrak

(Espreso/Gradonačelnik.Beograd.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.